Blog

okt24

Dag smaak, weg kraak

Direct serveren vanaf de XL-Smoker (b)lijkt een bijzonderheid, een USP nader toegelicht.

‘Hebben jullie nog iets nodig? Stroom? ‘, vraagt een klant aan de telefoon, daags voordat we op hun bedrijfsfeest mogen gaan barbecueën.

Stroom? zeg ik quasi verbaasd als echte houtstoker. ‘Ja, vorig jaar hadden we een barbecue-er die stroom nodig had voor zijn warmhoudbakken.’ Na wat verder te hebben doorgevraagd, kom ik tot de conclusie dat wij toch echt wel iets bijzonders doen.

Tijd lang over getwijfeld of we hierover iets moeten publiceren. Want daarbij lopen we het gevaar meerdere iemanden uit de bbq-catering op de tenen te trappen. Nou dat nemen we dan maar een keer voor lief. Of geven we net iets te veel van ons gedachtegoed weg? Nou en! We hopen oprecht dat iedereen zo gaat werken!

Mijn gedachte hierover wordt ondersteund door een netwerk-contact, zelf ook bbq-liefhebber, die mij laat weten nu toch wel klaar te zijn met al die gaarkeukens op feestjes en partijen. Het liep niet eens uit op een discussie, we waren het snel met elkaar eens. Waarom?! Smaak en kraak!

Ja, want het is blijkbaar wel een echt USP, om in horeca-termen te blijven, een unique SERVICE point, een kaart die we tot op heden nog niet hebben uitgespeeld. Komt misschien ook wel omdat het lastig is om dit punt vanuit onze eigen kracht goed voor het daglicht te brengen. In dit geval kan ik voor mijn gevoel niet zonder de andere kant te schetsen waarbij die van ons natuurlijk als beste uit de bus komt 😉

Dat er verschillen zijn in BBQ-en en Grillen & Smoken lijkt me evident. Dat de grillers/smokers zorgen voor een betere smaak staat niet alleen voor ons als een paal boven water. Kijk maar eens hoeveel cateraars op een andere manier zijn gaan bbq-en. En natuurlijk zijn er ook nog cateraars die kiezen voor een gasverwarmde bakplaat, zo een die ook in de snackbar wordt gebruikt. Ieder zijn ding. Voor iedere manier van werken (met bijhorende prijs – al ligt die vaak niet ver uit elkaar) ook klanten.

Maar daar gaat het nu niet om. Waar het ons nu om gaat, is de manier van uitserveren. Vaak zie ik op FB of andere socialmedia-kanalen foto’s van bbq-feestjes zowel van de cateraar als de klant. En op die foto’s zie je dan dat de cateraar ‘al het gereed product’ in chafing dishes (warmhoudunits) presenteert.

Ik stel me daarbij voor dat er iemand (laten we hem/haar toch maar liefkozend grillmaster noemen) zich een tijd uit de naad heeft staan werken om alles klaar te maken om vervolgens zijn/haar producten te laten verpieteren in een of meerdere warmhoudbakken.

Van die bakken waar smaak en kraak verloren gaat. Waar hamburgers staan te koken in hun eigen vet (of was het restvocht van diepvriesproduct…ik hoop het oprecht niet!). Waar producten netjes gezegd ‘over de top’ gaan. Dat.

En dat de grillmaster van dienst (het liefst in lederen schort met de armen stoer over elkaar) naar de gasten gaat staan kijken, die in de bakken staan te grasduinen naar het ogenschijnlijk lekkerste stukje. Vaak met tang, soms gewoon met een vork. Met een beetje geluk zijn de deksels er al een tijd af als jij komt en heb je naast een sompig stukje zalm, slappe sjasliek of kartonnen speklap, ook nog een koude hap te verwerken.

In onze manier van werken zit verstopt, nee verankerd, dat we graag mensen verwennen en dat kan volgens ons pas echt goed als je de gasten direct vanaf de bbq serveert. Grill’nSmoke krijgt dit altijd voor elkaar, ook als we de barbecue-catering verzorgen voor grote groepen. Wij zorgen er voor dat er van alle menu-items voldoende voorraad is om de eerste drukte op te vangen en grillen vervolgens vakkundig verder om iedereen van lekkers te voorzien. Gasten hebben direct zicht op wat we aan het doen zijn.

Okay, eerlijk is eerlijk. Als je onze site echt goed bekijkt, kom je een foto tegen waarop wij op dat moment ook niet anders konden. We kiezen er op die (gelukkig spaarzame) momenten met tegenzin voor om onze in de houtoven gegrilde aardappeltjes en groenten op deze wijze op het verder top-aangeklede buffet te presenteren. Die kunnen er nog altijd beter tegen dan vlees en vis.

En echt, het heeft niets met snelheid te maken. Men is niet sneller klaar met het vullen van het bord als er alleen vanuit de bakken geschept wordt. En weet je hoe leuk het is om iemand een mooie Pulled Pork Cheeseburger in de hand te geven, haar/hem smakelijk eten te wensen en een dankjewel en/of grote glimlach terug te krijgen. Of live een paar mooi stukjes diamanthaas af te snijden. Wij merken dat gasten dat echt kunnen waarderen.

Dan rest een vraag: Waarom? Als je product en smaak hoog in het vaandel hebt staan -tenminste dat kom je op al die websites tegen- , waarom kies je er als bbq-ende cateraar om je product te laten verpieteren?

En opdrachtgevers, die vraag is eigenlijk ook voor jullie. Je scoort echt meer punten bij je gasten als ze zich echt ook ‘een geserveerde gast’ voelen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.