Blog

aug14

Een Gooische barbecue in 8 stappen

de gooische_barbecue

Een Gooische barbecue klinkt eenvoudig dan dat het is, daarom een Gooische barbecue in 8 stappen.

Wanneer organiseer ik een Gooische BBQ?

Om te beginnen treedt een echte Gooier in de maanden juli en augustus niet op in “reservaat ’t Gooi”. Ze amuseren zich dan aan de Koot. De mannen in het wit wonen in Saint Tropez en de blauwe broeken rondom Cannes. De namaak-Gooiers en voetballers vertoeven op Ibiza. Maar met een mooi voorjaar en een prachtig najaar zijn er nog genoeg mogelijkheden voor een barbecue in ’t Gooi.

Locatie?

Een strak groen gazon van minstens 3000 vierkante meter en een terras van minimaal 450 vierkante meter. Let op! Dit zijn slechts de instapmaten. Het is inderdaad een beetje behelpen, want eigenlijk moet het allemaal een beetje royaler. Regen speelt geen rol, want er is altijd een partytent aanwezig met verwarming.

Wat voor barbecue?

De barbecue is uiteraard een hout gestookte smoker van ruim vier meter lang. Niet te verwarren met een ordinaire buitenkeuken. Een buitenkeuken heeft tegenwoordig iedereen. Toch?

Wie staat er te barbecueën?

Grillen doe je natuurlijk niet zelf. Daarvoor wordt een topkok gecharterd met negen assistenten. Allemaal met een koksmuts van 45 cm hoog. Weliswaar komen de hulpkoks gewoon via een uitzendbureau, maar het lijkt net echt!

Welke gerechten?

Waar de rest van Nederland met een reclame barbecueschotel van de supermarkt genoegen moet nemen gelden in het sprookjesachtige Gooi andere spelregels.

  • Geroosterde kalfsmuis, gemarineerd in Provençaalse kruiden
  • Brochettes van coquilles en langoustines.
  • Per helikopter vers ingevlogen kreeften uit Zeeland.
  • Lamskoteletjes gedrenkt in oude port.

Uiteraard zijn dit slechts enkele voorbeelden…

De boodschappen?

De visjes komen van de Volendammer uit Blaricum. De kalfsmuis van meneer Stut. De stokbroodjes van meneer Tetteroo uit Laren. De poussins van meneer Van De Bor. De groentesalade van meneer Van Mossel (de enige, echte groentejuwelier). Spinazie wordt per daar per blaadje verkocht…
Vooral de laatste drie adressen zijn lekker makkelijk. Je hoeft je zwarte turbo geblazen fourwheeldrive Range Rover met RVS-treeplanken maar één keer dubbel te parkeren en je doet alle boodschappen in één loopje. Parkeermeters zijn er vanzelfsprekend niet in Laren. Met de blauwe schijf is parkeren gratis. Je houdt in Laren geld over!

Dresscode?

Zeker! De heren dragen een pantalons in de kleur rood. De dames een wit kleedje met een diep decolleté. De investering moet voor iedereen goed zichtbaar zijn. En natuurlijk als een soort hoofddeksel ‘de zonnebril’, schuin en nonchalant op het zonnig gebruind hoofd geplaatst.

Muziek?

Uiteraard huur je hier een beroemde DJ met glimmend hoofd en een te grote broek voor in. Het boem-boem-boem begint al om vijf uur ’s middags en gaat door tot een tijdstip waarop de rest van Nederland ’s ochtends vroeg mopperend het bed uit stapt.

Ja, het leven in ’t Gooi is echt zo slecht nog niet!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.