Blog

mrt24

Geen omzet maar marketing-budget

cartoon foodtruck

 

Foodtruck hype: Een warm welkom voor de grote merken!

Sinds een paar weken valt in tal van bladen en op diverse sites een interessante beweging te ontdekken.. DE GROTE JONGENS KOMEN ER AAN! Welkom A-merken, in de wondere wereld van foodtruck-land. Het gonst en het sist…..

Landelijke media heeft zich de afgelopen weken met ‘onze markt’ beziggehouden en gesignaleerd dat landelijke horecaspelers met hun eigen truck komen. Waar vroeger foodtrucks werden bestierd door gepassioneerde pioniers, zien we nu gelikte trucks verschijnen, waarin ‘bekende merken’ meerijden op de stijgende trend van food, festivals en trucks. Tijd voor een klein (tegen)geluid uit de markt zelf.

Marketingoprisping
Een truck als gevolg van een marketingoprisping. Zo’n team dat zich al jaren afvraagt hoe ze zich moeten onderscheiden van de lokale horeca-ondernemer. Waarschijnlijk heeft een van die zich zelfbenoemde marketingkanjers (sorry, je zult heus gestudeerd hebben) zijn/haar teen gestoten tegen een foodtruckfestival in de buurt van zijn/haar hockeyclub.

Ogenschijnlijk heel onschuldig heeft deze Covey-specialist zich met een speciaal biertje in de hand, olijke zonnebril op de neus bij de verschillende truckers gemeld om eens uit te vragen of en hoe zo’n truck nou eigenlijk rendeert. De foodtrucker heeft natuurlijk in al zijn naïviteit geantwoord, terecht.

Foodtruckland is als het onderwijs
In het FD stond onlangs een artikel waarbij een foodtrucker zo maar een kleine €1000 aan een festivaldag overhoudt. De rekensom was aardig maar niet correct en zeker niet compleet. Foodtruckers zijn vergelijkbaar met de leraren in het onderwijs, alleen dan zonder al die vrije dagen in de zomer… die hebben ze veelal in de winter.. Overeenkomst is dat er meer bij komt kijken dan je vanaf de buitenkant ziet.. Vooral veel meer tijd en minder geld.

FD-meneer vergeet even mee te nemen dat het met handige knutselhanden bouwen van een foodtruck iets goedkoper is dan een foodtruck laten bouwen vanuit een gelikt marketingconcept. De meeste gepassioneerde foodtruckpioniers kopen een barrel en gaan er mee aan de gang.

0,00
Wat voor het gemak ook wordt vergeten.. De truckers van het eerste uur werken met een marketingbudget van 0,00 nakkes, noppes, nada en de afschrijving op hun investering (die zonder verdiscontering van een schappelijk klus- en knutsel-uurtarief wordt uitgerekend) nemen ze al helemaal niet mee.

De uren worden lekker rooskleurig voorgesteld.. Festival open om 12.00, sluit om 22.00 uur.. Da’s 10 uurtjes.. Ja, amehoela. Dat is slechts een deel van de werkelijkheid.

Rammelbak
En weet je? Dat maakt voor de grote jongens niet uit. Want die marketingmeneer hoeft zelf niet ’s morgens vroeg uit z’n bed om dat rammelende vehikel naar de markt te krijgen, nadat hij de avond er voor alle voorbereidingen heeft getroffen. Heus niet. Hij komt lekker om een uur of 3 ’s middags eens kijken hoe het gaat.

Prefab
Maar lieve marketingspecialisten, denkt u nou echt dat het food- en muziekfestivalpubliek van de eerste uren zit te wachten op een corporate, old-school-gestylde vrachtwagen gevuld met prefab meuk waar een vlammetje onder wordt gezet en netjes op een A-branded bordje of servetje wordt uitgeserveerd door een pukkelige tiener die blij is met zijn bijbaantje, zonder dat er enige vorm van ambacht aan te pas komt. Zeg maar dat wat in uw dagelijkse werk gewoon is..

Nee hoor, het publiek van het eerste én tweede uur zien met lede ogen toe hoe ‘hun festivals’ worden overgenomen door de bezoekers van het derde uur. Dat publiek dat inderdaad lekker plakt bij de grote merken..

Geen zak aan
Door deze ontwikkeling dreigen de ‘urbanvibes’ op de food- en muziekfestivals te worden vermorzeld, het publiek verandert en de sfeer slaat om naar het bedenkelijke niveau van een weekmarkt in een middelgrote plaats net buiten de Randstad. Gemoedelijk maar geen zak aan en net zo onderscheidend als menige winkelstraat met Kruidvat, Trekpleister en telecom-reuzen.

Een andere interessante ontwikkeling waarvan je bijna zou vermoeden dat die inherent is aan bovenstaande maar hier volgens mij niets mee te maken heeft, is dat er zich tal van foodtruckers van het eerste uur aan het terugtrekken zijn.. Niet in een winterslaap maar in een bijna roemloos definitief einde van hun bestaan. Een aantal pioniers, jongens en meiden van vóór het eerste uur, hebben of gaan hun truck in de verkoop gedaan/doen en gaan weer ‘aan het werk in de normale wereld’.

Waarom? Leuk om te hebben maar ‘mon dieu’ wat een tijd en energie gaat er in zitten om dit enigszins rendabel te kunnen doen… Met alle risico’s van dien. Foodtruckers zijn net zzp-ers.. En dag niet gewerkt.. enzovoorts.

Vetpot is de pan, niet de portemonnee:
En die 1000 eutjes waar het FD over spreekt, wat als je dat bedrijfseconomisch goed berekend nog geen 500 is, draai je 2 dagen in de week maar daarvoor ben je er dus 4 dagen volle bak mee bezig. Voor het gemak roep ik 1000 per week voor zo’n 50 uur en dan moet je de hulp (personeel!) nog vergoeden en de blauwe enveloppenbrigade wenst ook niet te worden vergeten.. iets met btw en ib. O ja, die 50 uur p/w is zonder administratieve afhandeling.. Kortom, de vetpot is de pan en niet de portemonnee want het seizoen waarin je verdiensten maakt duurt maximaal 6 maanden..

Geen omzet maar marketingbudget
En door al die grote jongens ruiken ook de organisatoren geld. Standgeld, omzetafdrachten (55% is al gehoord) en facilitaire kosten (stroom en afval; nieuw is de ‘verplichte’ milieubijdrage) reizen de pan uit en dan vergeet ik natuurlijk niet dat ze meer en meer meer foodtrucks gaan plaatsen. Alle merken willen natuurlijk een plekje! De taart moet dus met steeds meer verdeeld worden. De grote jongens betalen grif. Het gaat namelijk niet om het behalen van een goede omzet maar om het besteden van een marketingbudget.. Andere taart = andere koek.
Want als Jan en Truus hun merk heeft gezien, loopt de marketing-afdeling met stijve tepels in het rond. Het risico is namelijk dan zeer aannemelijk dat het stel een van de weken erna zijn prefab-pakjes in de super koopt of bij de eerstvolgende keer in zijn all-you-can-eat-voor-weinig-restaurant gaat eten.

Welkom A-merk-marketeer
Ik was bang dat dit stuk een sneer zou worden, een weergave van frustratie over de deflatie van de foodtruck. Wat ooit begon met gepassioneerde idealisten.. Overgenomen door modale leasebak rijdende marketeers van de grote bedrijven. Blijf lekker in jouw ivoren toren. Laat ons lekker aanmodderen, bemoei je er niet mee.

Maar nee hoor, ze zijn echt van harte welkom. Dan kunnen de hartstochtelijke pioniers zich tenminste blijven onderscheiden op ambacht, passie en eerlijke producten in heerlijke gerechten.

10 Comments

 1. Alexander C. Schardijn

  Daar sla je de spijker op zijn kop!!!!!! De familie van Foodtruckers van het eerste uur waar we elkaar hielpen bijstonden lachten en huilde word uit elkaar gerukt door deze opkomst van pseudo foodtruckers en kermisklanten die de wagen opgeleukt hebben en er vrolijk tussen gelaten worden met veel geld gekocht bij een zielloze wagenbouwer en voor net zoveel geld er tussen gedrongen op een line-up. Niks ambachtelijk niks puur natuur en zeker niet biologisch geteeld of gegroeid. Laat staan zelf bedacht. Vindt er dan ook vaak geen moer meer aan.

 2. Rick

  Ik hoop dat de organisatoren van festivals zullen gaan voor authentiek, en niet voor geld. Maar dat zal wel niet, want zo gaat het nooit, en ik zie nog niet gebeuren dat dat nu wel zo gaat. Jammer, het was een leuk idee, met onafhankelijke foodtrucks en nieuwe frisse ideeën, maar straks dus gewoon schuifelen langs McDonald’s, Burger King, KFC, Starbucks, La Cubanita, Shabu Shabu, Sumo, Bregje en Humphrey’s on Wheels.

 3. Marion Boukema

  Wat een goed stuk! Klopt als een bus…

 4. Willem Burger

  Wat mij enorm tegen de borst stuit is dat de foodtruckers zich zo makkelijk laten piepelen door festival organisatoren. Hupsakee 25% vd omzet als stageld! Doe is even normaal man!
  Daar begint het graaien en diezelfde commerciële rakkers gaan in zee met de grote merken. Sla eens met je vuist op tafel als grote groep leading foodtrucks en laat die commerciële rakkers links liggen. Ja, ze trekken grote mensenmassa’s maar dat is echt omdat jullie daar aan meewerken.
  Ik denk dat zij ook beseffen dat ze jullie nodig hebben en ik weet dat ze beseffen dat het graaiers zijn! Die organisatoren lachen jullie uit!

  1. Joost van Wijk

   We komen graag naar Middelburg, Willem!

 5. Herman

  Laten we niet bij uitwassen stil staan maar doen wat een streetfoodtruck moet doen namelijk letterlijk de straat op. Niet alleen festivals, maar elke dag op straat. Op verschillende plekken, zonder de huidige belachelijke vergunningen die op de oude tijd gebaseerd zijn.
  Dus een echte streetfood revolutie!

  1. Marion Boukema

   Helemaal mee eens, Willem! Ik probeer dat al jaren…

 6. anna

  dat kopt. met de voordelen en nadelen op een rijtje
  een slechte tijd voor de ander en voor tegenpartij een grote voordeel!

 7. Henk-Jan van Essen

  Ahhh Antal, ik begrijp uit jouw proza dat jullie markt verandert. Daarin sta je niet alleen. Zo was er eens “de middenstand”, die inmiddels grotendeels failliet is omdat nieuwe spelers via “het wereldwijde web” diezelfde spulletjes volgens een ander concept aan de man brengen. Vroeger (lees: 30 jaar geleden) waren er dames die ’typiste’ werden genoemd, en met 30 dames in een hok de hele dag briefjes zaten te typen. Die beroepsgroep is niet meer. En zo kunnen we samen onder het genot van een stukkie BBQ-vlees, vast nog 10 voorbeelden bedenken. Want… de wereld verandert, en blijkbaar ook die van de foodfestivals. Stop fighting it, deal with it.

  1. Antal van Loosbroek

   Henk-Jan,
   Je hebt zeker een punt. Grill’nSmoke bestaat nu 6 jaar en heeft in die korte tijd (sneller dan de veranderingen die jij beschrijft) de wereld zien veranderen en haar weg gevonden. Wie had trouwens ooit gedacht dat dat internet zo’n groot ding zou worden…. Antal

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.