Blog

apr16

Grill’nSmoke BBQ Blog

BBQ rundvlees

BBQ is HOT!

wie is er nou niet gek op BBQ-en? Iedereen toch, maar waarom eigenlijk? Wat zijn de do’s en dont’s met een BBQ, wat zijn de verschillende technieken, recepten en wat al niet meer. Wat is nou de geschiedenis van de BBQ? Wij nemen jullie mee op een wekelijkse (onregelmatige) reis door de rokerige wereld van de BBQ en vertellen alle in’s en out’s van de BBQ-wereld middels anekdotes, feiten en ervaringen die wij met Grill’nSmoke beleven. Uiteraard geven we bij tijd en wijlen een kijkje in de keuken en delen onze lekkerste BBQ recepten met jullie.

In den beginne…………
Hoe precies het vuur is uitgevonden is niet bekend, maar vuur bestond al natuurlijk denk maar aan vulkaanuitbarstingen, bliksem e.d. belangrijker is dat onze verre voorouders vuur gingen gebruiken en cultiveren. Waarschijnlijk eerst om er lekker warm bij te worden en pas later om er voedsel mee te bereiden. Vlees en groenten werd hierdoor een stuk makkelijker verteerbaar en smakelijker.

Mooi meegenomen is het feit dat “gerookt voedsel” een langere houdbaarheid heeft, waardoor het leven een stuk aangenamer werd, nu was het ook mogelijk om te overleven in jaargetijden dat het voedsel schaars of helemaal niet aanwezig was, en om bijvoorbeeld te verhuizen naar andere gebieden zonder dat je je onderweg bezig moest houden met jagen. Wellicht was anders de mensheid niet zo verspreidt geweest over aarde. De latere ontdekkingsreizigers maakten ook gebruik van deze techniek en voegden er andere technieken als pekelen en inmaken aan toe om de soms maandenlange barre tochten te overleven.
Door de eeuwen heen tot en met het heden blijft de BBQ een prominente rol spelen in onze keuken. Een ieder kent de schranspartijen van de Romeinen met hele hertenbouten of de Ridders uit de middeleeuwen die hele varkens roosteren boven een enorm vuur tot de cowboys uit het wilde westen die wel raad wisten met een wilde buffel. Pas toen gas en elektra geïntroduceerd werden voor huishoudelijk gebruik raakte de BBQ een beetje in vergetelheid. In de jaren zeventig (toen iedereen graag een huis met tuintje wilde) keerde de BBQ weer terug om nooit meer te verdwijnen.

In de loop der jaren is in de rest van de wereld de BBQ-cultuur verder ontwikkeld, maar zijn we in Nederland zo-goed-als stil blijven staan. Slagers verzonnen allerhande rare ‘sticks’ als ping-pong-sticks, kip-Hawaii-sticks en shashlick-varianten en sausfabrikanten gingen los op sausen met namen als Mexico, Salsa, Poesta en erger….

Rollende Keukens…

Rauw van buiten en zwart van binnen werd synoniem met BBQ-en. Ons een gruwel in het oog! Vandaar dat wij in 2010 het Amerikaanse smoker-concept naar Nederland hebben gehaald en zijn als 1e begonnen met low-and-slow-bbq. Een Rollende Keuken van 5 meter lang. Op eikenhout stoken, lekker de tijd nemen om de mooiste ingrediënten tot ultieme smaak te laten komen. We hebben er in die afgelopen vijf jaar nog geen dag spijt van gehad!

6 Comments

 1. Billy

  Leuke blog!

 2. Sanne

  Heel erg leuk blog! Ik en mijn man houden ook echt van barbecueën. En als iets belangrijk is bij het barbecuen dan is het wel…. Neem de tijd. Zo zonde om alles te laten verbranden en er dan achterkomen dat het aan de binnenkant rauw is. Er gaat trouwens niets boven een heerlijk stuk biefstuk bereid op de bbq. Mmmm het water loopt me in de mond 🙂

 3. Wilma

  Super leuke blog! Ik hou echt enorm van bbq en bak nu ook nog veel in onze buitentuin in de skottelbraai. Ook echt fantastisch. Ik kan niet wachten tot het echt lekker weer wordt en we weer lekker kunnen bbq’en! Passie voor koken 🙂

 4. Lotte

  Ik heb ook alweer zin in de barbecue deze zomer! Wat ik me wel afvraag:

  Steeds meer mensen zijn bezig met gezonde voeding, waaronder ik. Vandaar dat ik benieuwd ben of er gezonde recepten zijn voor de barbecue en of de barbecue uberhaupt verstandig is om te gebruiken als je gezond wil blijven eten.

  Alvast bedankt Dennis!

  1. Antal van Loosbroek

   Hey Lotte,
   We schreven er maar gelijk een stukje over, lees: https://www.grillnsmoke.nl/de-gezonde-barbecue/

 5. Lotte

  Erg leuke blog! Biefstuk op een bbq is gegarandeerd voor succes, mits je je geduld bewaart. Goed geschreven en zal dit zeker aan mijn man laten lezen. Bedankt!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.