Blog

feb13

Uit de praktijk: blog én tips van een BBQ-cateraar:

barbecue op jullie bruiloft?

Laat ik mezelf eerst even voorstellen. Ik ben Eva Groenendijk en ik ben 23 jaar oud. Sinds mei 2018 werk ik fulltime bij Grill’nSmoke BBQ Catering. Het leukste aan mijn werk vind ik de catering op locatie. Het liefst een trouwlocatie! Ik kom nu regelmatig op bruiloften om te barbecueën en ik vind het geweldig om de gasten te kunnen verblijden met onze heerlijke verse producten. Ik zal eens meer vertellen over mijn werk en wat werken op een huwelijksdag nou zo leuk maakt!

In de ochtend kom ik aan op mijn werk en help ik de chef-kok in de keuken met de voorbereidingen in de keuken. Daarna zet ik alle spullen klaar die we nodig hebben op locatie en zorg ik ervoor dat de auto klaar staat voor vertrek. Nog even de barbecue aankoppelen en we kunnen aan onze reis beginnen.

Smoker / BBQ op jullie bruiloft.

Wij komen aan op locatie en de meeste gasten zijn al erg onder de indruk van de grote Landrover Defender met natuurlijk onze XXL-hout gestookte BBQ Smoker. We krijgen van de ceremoniemeesters onze plek toegewezen en gaan daar de barbecue al lekker warm stoken want alle gerechten worden ‘low and slow’ bereid, dus er is werk aan de winkel! De gasten ruiken de geur van de houtgestookte barbecue al en komen zo nu en dan een paar vragen stellen of zijn erg geïnteresseerd. Hoe werkt zo’n Smoker nou precies? Met veel passie en plezier vertel ik over de barbecue en de mooie gerechten. Door het vuur komt er rook en met die rook, roken we de producten gaar. Hierdoor krijgt het eten zijn heerlijk bourgondische smaak.

Hoe werkt nu zo’n BBQ als huwelijksdiner?

Dan is het tijd voor het diner… Het bruidspaar mag als eerst en pakt een bord van de buffettafel. Op het buffet staan allerlei lekkere huisgemaakte salades, warm gerookte zalm, sauzen, verschillende soorten stokbrood en de chef-koks favoriet: kruidenboter met oa sjalotjes, gesmoord in rode wijn! Natuurlijk leuk aangekleed, geen standaard tafelrok maar met een pompdoek tafelkleed. Dit past bij een stoere robuuste uitstraling!

Hierna komt het bruidspaar bij onze sloophouten bar, die voor de grote Smoker staat. Vanaf deze bar serveren wij het eten direct vanuit de Smoker aan het bruidspaar en de gasten (dus niet vanuit warmhoud-bakken). Er is voor iedereen wat wils, want het bruidspaar heeft een menu op maat uitgekozen met diverse producten. Een overheerlijke Pulled Pork Cheeseburger, spare ribs, coquilles, kipdijfilet op heerlijke wijze gekruid, gegrilde groenten uit het seizoen maar ook picanha (runder staartstuk) en niet te vergeten, voor de gasten die een vegetarische dieetwens hebben, een Fooled Pork Paprika. Deze gegrilde paprika is gevuld met gekruid ‘jackfruit’ een mooie Aziatische vrucht met een vleesachtige structuur!

Bourgondische bruiloft BBQ

Alle gasten mogen zo vaak langs komen als ze willen… door de beweging tijdens het diner wordt er een gezellige bourgondische sfeer gecreëerd. De gasten kletsen, eten en drinken gezellig staand, zittend net waar iedereen behoefte aan heeft. Zo wordt het geen stijf diner en de kids… die kunnen ook lekker hun gang gaan. Een heerlijke ongedwongen sfeer, dat wil toch iedereen?

Ik hoop dat iedereen een plekje bewaard heeft voor het dessert. We stoken de XXL-Smoker flink op en gaan de gekruide ananasschijven grillen. Heerlijk al zeg ik het zelf, mijn favoriet. De gegrilde ananasschijven serveren we met vers gedraaid vanille schepijs en aangemaakte mascarpone.

Als iedereen gegeten heeft maken we nog een praatje met de gasten en zijn we erg benieuwd naar hun ervaring. Het bruidspaar vertelt dat ze erg genoten hebben van het eten! Dat is waar we het voor doen. Mensen blij maken met mooie producten en een fijne culinaire beleving.

Tien tips voor een geslaagde BBQ op jullie bruiloft.

Tien Tips van Eva: 

  1. Kies een divers menu uit. Mooie afwisseling van vis, groente, kip, rund en varkensvlees.
  2. Zorg voor een ongedwongen sfeer. Zit- en stagelegenheid draagt daar zeker aan bij.
  3. Weet dat wanneer er mensen met een dieetwens zijn (Halal, glutenvrij, vegetarisch, veganistisch, etc.) je dit tijdig aan de cateraar is doorgegeven. Liefst een week voor de uitvoering.
  4. Stem je wijnen (of bieren!) af op het eten. Zo zal je bij een houtgestookte barbecue (waar een specifieke rooksmaak aan veel gerechten zit) een andere wijn moeten schenken dan bij een gepocheerde vis, bijvoorbeeld.
  5. Regel dat de ‘toeleverende partijen’ zich ook gast voelen en geef aan je cateraar door hoeveel fotografen, DJ’s, buschauffeurs, videografen, weddingplanners en ander personeel er een ‘crew-maaltijd’ wil nuttigen.
  6. Vergeet jezelf en je aanstaande niet mee te rekenen bij het aantal dinerende gasten!
  7. Zorg voor een aantal dames/heren die jullie na de maaltijd willen helpen om alle tafels af te ruimen. Dat staat zo rommelig, anders….
  8. Zorg voor een ‘slecht weer scenario’, het blijft tenslotte best onvoorspelbaar in Nederland
  9. Laat je ceremoniemeester goed en regelmatig contact houden met de cateraar, op de dag zelf. Het komt best vaak voor dat een ceremonie of borrel iets uitloopt, wel zo fijn als dan onze BBQ’s ook iets getemperd kunnen worden omdat we anders met verbrand eten zitten.
  10. Vraag, indien er (veel) vlees of vis over is, of de cateraar voor jullie een ‘doggy bag’ maakt. We zien vaak dat het bruidspaar door de zenuwen (of de drank, haha) niet veel aan eten toekomt en dan kunnen jullie de volgende dag een makkelijke maaltijd bereiden met de ‘left-overs’.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.